Всичко за Google Търсене на книги
Общ преглед
Мнения и впечатления
Обща помощ

Партньорска програма
За издатели и автори
Станете член сега
Помощ за партньори

Проект „Библиотека“
Общ преглед
Партньорски библиотеки
Помощ за библиотекари

С Google Търсене на книги авторът Ричард Лаури намира повече читатели и увеличава своите продажби.

Военен историк и бивш моряк, Ричард Лаури е дълбоко заинтригуван от операция „Пустинна буря“, която се проведе през 1991 г. С течение на времето г-н Лаури събира значително количество материали относно тази военна операция, включително подробности, които получава чрез кореспонденция с всички командващи генерали, взели участие в провеждането й. Той натрупва толкова много информация, че решава да напише книга, описваща цялата кампания. Завършването й му отнема 12 години.

„Не разбирах нищо от издателския бизнес“, спомня си Лаури днес. „Мислех си, че мога да предложа книгата където и да е и след това тя ще се появи във всяка книжарница. “ След първоначален период от „натрупване на знания в практиката“, както се изразява самият той, съчетан с желанието му книгата да види бял свят, той издава своя ръкопис от 300 страници, използвайки услугите на iUniverse – издателска компания за самопубликуващи се автори. „Хроника на войната в Залива“ излиза за пръв път през ноември 2003 г.

Като много други, Лаури понякога използва Google, за да търси собственото си име. Така той разбира, че книгата му е достъпна чрез програмата Google Търсене на книги. iUniverse се е включила в Google Търсене на книги, за да популяризира неговата книга и другите свои заглавия чрез Google. Google Търсене на книги прави възможно търсенето в пълния текст на книгите, в съчетание с търсенето в уебсайтове и цялата друга информация, която Google индексира. Освен това в Google Търсене на книги се предоставя и достъп до откъси от книги, включени в програмата, заедно с връзки към книгопродавци.

Програми за издатели и библиотеки
Какво съдържание от определена книга могат да видят потребителите на Google зависи от това как тя достига до Google Търсене на книги. Потребителите намерили заглавия, включени в програмата за издатели, могат да видят ограничен брой страници от книгата. Потребители, които намерят книги със защитени авторски права, сканирани от Google чрез проект „Библиотека“, виждат само информационна страница, съдържаща библиографски данни, броят пъти, които думата, по която се търси, присъства в текста, а за повечето книги и няколко откъса от пълния текст, в които съответната ключова дума присъства.

Както големи, така и малки издателства използват Google Търсене на книги като безплатно средство за маркетинг и продажби в целия свят, което свързва хората, търсещи информация със съответните думи и фрази в книгите на тези издателства. Те използват услугата, за да привличат нови читатели и да увеличават продажбите на книги, да печелят нови приходи от контекстните реклами в Google, както и да взаимодействат по-активно с клиентите си чрез връзките „Купете тази книга“, които водят директно към техните уеб страници.

Когато „Хроника на войната в Залива“ се появява за пръв път в Google Търсене на книги, той вижда как рейтингът на продажбите му в индекса на „Барнс енд Нобъл“ (Barnes & Noble) се повишава стремглаво - с 85 % - и остава такъв.

Самостоятелните издателства като iUniverse са изправени пред предизвикателството да гарантират конкурентноспособността на авторите си, като се има предвид пренаситения пазар на нови книги, които се издават всеки месец. iUniverse предлага на своите автори разнообразни маркетингови услуги, като съдействие за привличане на общественото внимание и за рекламиране на техните книги. Google Търсене на книги подпомага техните автори, като им предоставя възможност да увеличат присъствието на книгите си в Google, а iUniverse използва Google Търсене на книги, за да помага на своите автори да популяризират и продават своите книги.

Придобиване на популярност и увеличаване на продажбите
Въпреки че Лаури първоначално има известни притеснения поради факта, че цялата му книга е достъпна за търсене онлайн с възможност потребителите да разглеждат откъси от нея, на него все пак му харесва представянето на книгата му в Google Търсене на книги. „Начинът, по който книгата е представена е много добър. Не смятам, че има опасност от намаляване на продажбите“, смята той. Всъщност, без никакви допълнителни маркетингови инициативи от страна на Лаури, когато „Хроника на войната в Залива“ се появява за пръв път в Google Търсене на книги, той вижда как рейтингът на продажбите му в индекса на „Барнс енд Нобъл“ (Barnes & Noble) се повишава стремглаво - с 85 % - и си остава такъв. „Присъствието на книгата в Google Търсене на книги помогна изключително много“, казва той. Лаури не е новак в маркетинговите инициативи за популяризиране на книгата му. Той е създал уебсайт (www.gwchronicles.com), изнася сказки и продължава проучванията и писателската си дейност. „Книгата ти спира да се продава, когато ти спреш да я продаваш“, казва той. Така той намира за особено положителна възможността за търсене в самата книга („всички хора, които съм интервюирал, откриват името си в книгата, което автоматично довежда до продажба“, споделя той). Той също така харесва факта, че се предлагат няколко варианта за купуване на книгата от самата страница.

Отчасти защото Лаури е работил усилено, за да популяризира своята творба, той е намерил литературен агент и вече има сключен договор за втората си книга, която ще бъде издадена от Бъркли Пъблишинг (Berkley Publishing) в началото на 2006 г. Още повече, той е започнал трета книга за военноморския флот, служещ в Ирак, озаглавена „Американският военноморски флот в Ирак - 2003 г.“, която ще бъде издадена като част от серията „Воини“ на британското издателство Оспри Пъблишинг (Osprey Publishing).

Както Бъркли, така и Оспри са издателства, участващи в програмата Google Търсене на книги, което напълно устройва Лаури. „Радвам се, че те участват в Google Търсене на книги, защото зная, че това ще допринесе за увеличаването на продажбите ми“, казва той. „Много скоро цялото познание на света ще е на разстояние едно кликване с мишката и Google Търсене на книги ще играе огромна роля в отварянето на вратата към това познание от нашия дом и работно място. “

 

©2011 Google - Начална страница - Всичко за Google - Декларация за поверителност