Otpor na Makedonija vo vremeto na turskoto vladeenje, Том 1

Предна корица

Между кориците на книгата

Какво казват хората - Напишете рецензия

Не намерихме рецензии на обичайните места.

Съдържание

Раздел 1
7
Раздел 2
9
Раздел 3
15

22 други раздела не са показани

Други издания - Преглед на всички

Често срещани думи и фрази

авариз аваризот акчиња барале Бер бидат бидејќи биле Битола Битолско валија ВАХАРАВЕЛАН век викал власт воен давале давачки данок даноци даноците дел диван добиток дознаваме државата другите Евреи еден ферман едно жалби жалеле жителите задолженија затоа земал земја Извњнредни данњци имало имдади ислам исламот Истанбул јаничари кадиите кадија кадијата каза кон Лерин лист лица луѓе Македонија медреса меѓу Меѓутоа многу можеле муслимани муслиманите назив наредба наредувало население населението некои неколку нив нивните ните нузулот оваа овие оделе оние Отпорот пак пари пасиште платат плаќаат плаќале повеќе покрај поради потоа преку работа разни раја рајата РЕСМИ сакале својата својот секој села селанец селани селаните селата село селото сите Скопје случаи собирале собирачите Солун Софиа спахии спахиите спахија спахијата според старешина суд судот султанот Султанскиот диван таа такса тие тимар три туку турската Турската империја Турски документи турскиот Турција Турците тутунот уште ушурот ферман форма на отпор христијаните Цветкова џизие џизието

Библиография